Astm bronsic

  ???

O criza de astm bronsic poate aparea atunci cand un iritant (fumul,aerul rece sau uscat,polenul,mucegaiul sau acarienii de praf) ajunge in plamanii sensibili.Fluctuatiile hormonale,stresul si supararea pot declansa,de asemenea o criza.Uneori nu exista o cauza aparenta.Dificultatile in respiratie apar pentru ca bronhiolele (cai aeriene mici din plamani) intra in spasm,ceea ce determina aparitia tusei si a senzatiei de sufacare.Spasmul declanseaza eliberarea de histamina si alte substante chimice care provoaca inflamatia si cresterea productiei de mucus care blocheaza caile respiratorii.

    Ameliorati respiratia in timpul unei crize de astm

Atunci cand aveti o criza de astm,incercati sa ramaneti calm,panica agravand simptomele.In cazul unei urgente beti o cana de cafea tare,doua cutii de cola sau o bautura energizanta,deoarece ajuta la eliberarea cailor aeriene.

    Luptati impotriva constrictiei cu ajutorul suplimentelor

In medicina traditionala chineza se foloseste de sute de ani ginkgo pentru a trata astmul bronsic.Daca doriti sa o incercati,cumparati suplimente care contin extract de ginkgo biloba,sau EGB si luati pana la 250 mg pe zi.Magneziul s-ar putea sa va faca sa va simtiti mai bine acesta relaxand caile respiratorii.Doza recomandata este de 300 mg pe zi pentru barbati si 270 mg pe zi pentru femei.

   Contracarati inflamatia

Acizii grasi omega-3 gasiti in pestii grasi(ton,somon,macrou)actioneaza in acelasi mod ca o clasa de medicamente pentru astm denumita inhibitori de leucotriene,medicamente care stopeaza actiunea compusilor ce determina inflamatia cailor aerinene.Luati 6 capsule de 1000 mg de ulei de peste pe zi in mai multe doze.Discutati cu medicul dumneavoastra daca sunteti sub tratament cu medicamente anticoagulante.

Uleiul de primula este bogat in acidul gras esential denumit acid gama-linolenic (AGL) ,care este transformat in organism in substante antiinflamatorii.Luati 1000 mg de trei ori pe zi in timpul mesei.

Bioflavonoidele,compusi care dau fructelor si legumelor culori variate,au proprietati antiinflamatorii si antialergice puternice.

Quercetina,una dintre cele mai bine cunoscute bioflavonoide,inhiba eliberarea de histamina.Luati 500 mg de trei ori pe zi cu 20 de minute inainte de masa.

Turmericul,condimentul galben folosit in curry-ul indian este antiinflamator puternic,compusii pe care ii contine inhiba eliberarea de prostaclandine COX-2,substante asemanatoare hormonilor care sunt implicate in inflamatie.Amestecati o lingurita de praf de turmeric intr-o cana de lapte cald si consumati-l de cel mult trei ori pe zi.La magazinele naturiste pot fi gasite capsule si tinctura de turmeric.

   Inregistrati totul

Notati intr-un jurnal tot ce mancati timp de o luna,de asemenea si simptomele astmului.Desi alergiile alimentare sunt rareori asociate cu astmul bronsic ocazional exista o legatura.Comparati jurnalul cu simptomele pe care le aveti pentru a observa daca vreun aliment sporeste frecventa sau severitatea crizelor de astm.Daca luati medicamente pentru astm cumparati-va un peak-flow-metru din farmacii sau cu prescriptie de la medicul dumneavoastra.Acesta inregistreaza viteza cu care aerul paraseste plamanii.Prin citirea acestor valori la anumite momente va puteti da seama care sunt efectele unor medicamente sau remedii.Puteti sa il folositi si in timpul crizelor pentru a determina severitatea acestora si pentru a decide daca aveti nevoie de asistenta unui medic sau nu.

    Puterea profilaxiei

Nu fumati si stati la distanta de persoanele care fumeaza deoarece fumul de tigara irita caile respiratorii.

Nu va asezati langa un semineu sau soba cu lemne.

Pe vreme rece infasurati-va o esarfa in jurul nasului si gurii pentru a incalzi pe cat posibil aerul inainte sa ajunga in plamani.

Trebuie sa fiti atent la lucrurile care ar putea declansa un atac de astm cum ar fi alimente foarte parfumate sau stripurile de parfumuri care exista in magazine facand tot posibilul pentru a le evita.Este indicat sa deschideti o fereastra atunci cand gatiti alimente cu miros puternic ca ceapa si usturoiul.

Incercati sa mancati mese mai mici,mai des si nu mancati ininte de culcare.Aproximativ 5% din bolnavii de astm bronsic sunt alergici la medicamentele antiinflamatorii nesteroidiene (AINS) ca aspirina si ibuprofenul,in acest caz folositi un analgezic fara aspirina,cum ar fi paracetamolul.

Luati in considerare aplicarea metodei Buteyko,o terapie complementara pentru controlul simptomelor astmului si a altor probleme respiratorii.Acesta se bazeaza pe faptul ca afectiunile respiratorii sunt rezultatul hiperventilatiei cronice.Intrati pe : www.buteyko.com pentru mai multe detalii.

Subiect: Astm bronsic

Niciun comentariu găsit.

Comentariu nou